Z kuchni kresowej: Wywar z szypszyny na nadciśnienie

17 lutego 2012

Wiemy, gdzie jest potylica? Boli? Może przyczyną jest nadciśnienie? Sprawdzamy.

Niestety, musimy przygotować sobie lek z płodów szypszyny. Garść zgniecionych płodów zalewamy 200 mg wrzątku, zakrywamy to w emaliowanym naczyniu, robiąc w ten sposób 15-minutową parową banię. Prawie godzinę studzimy. Wypijamy po pół szklanki trzy razy dziennie po jedzeniu.

„Wędrówki po Grodzieńszczyźnie” Stanisława Poczobuta


Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

2 odpowiedzi Z kuchni kresowej: Wywar z szypszyny na nadciśnienie

  1. halszka Odpowiedz

    6 października 2015 w 10:19

    co to jest szypszyna?

    • Grażyna Odpowiedz

      7 marca 2016 w 23:55

      Szypszyna to dzika róża https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *