Szczupak w łusce, naturalnym smakiem, bez przyprawy, do musztardy lub chrzanu

1 listopada 2017

Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: szczupak w łusce, naturalnym smakiem, bez przyprawy, do musztardy lub chrzanu.

Wyjątkowo wrzucam przepis na szczupaka bez żadnych dodatków. Dlaczego?

Po oczyszczeniu ze zbędnego wkładu płuczemy szczupaka i solimy prażoną solą – wystarczy ją wysuszyć na rozgrzanej patelni. Następnie – jakkolwiek to nie zabrzmi – pozwalamy rybie złapać się za ogon. Trywialnie mówiąc wkładamy ogon szczupaka w jego pysk i dla pewności przebijemy całość szpilą szaszłykową tak, by rzeczony szczupak ogona z paszczy nie wypluł. W tej formie wrzucamy rybę do gara z wrzącą wodą, dodajemy doń octu i gotujemy na dużym ogniu. Tak przygotowanego szczupaka podajemy na zimno (choć można i na ciepło) razem z chrzanem lub sosem musztardowym


Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Szczupak w łusce, naturalnym smakiem, bez przyprawy, do musztardy lub chrzanu

  1. Thom Wit Odpowiedz

    17 grudnia 2017 w 21:04

    ciekawy przepis, jeno propocyje jakowe Mocium Panie???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *