Sos ziemniaczany do ryb

31 grudnia 2012

Składniki: ziemniaki, jajka, musztarda, ocet, cukier, mąka, bulion, (ew. także wino).

4-6 ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego, utrzeć na tarce, dodać 3 jajka, 2-3 łyżki musztardy, tyleż octu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 1 filiżankę bulionu, wszystko razem wymieszać i zagotować. Zamiast bulionu można dać filiżankę wina.

Przepis na sos ziemniaczany do ryb na podstawie: „Ilustrowany kucharz dla oszczędnych gospodyń: smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich” (1913).


Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *