Sos do ryb postnych

19 grudnia 2013

dania_z_ryb_kuchnia_kresowa_przepisy_kulinarnePrzepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: sos do ryb postnych.

Szklankę dobrej oliwy, sporą łyżkę najlepszej mąki, 2 łyżki gotowej musztardy roztarć na białą pianę i wlać tyle smaku z ryby aby massa była rzadkawą. Wymieszać, wcisnąć sok z jednej cytryny, wsypać soli i cukru do smaku, postawić na ogień i mocno ogrzewać mieszając i uważając aby się sos nie zagotował. Na wydaniu włożyć do niego kartofelki, pokrajaną marchewkę i groszek, ugotowane wprzód w rozsolonej wodzie.

Kucharka Litewska (, 1881)


Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *