Rosół z ryby z farszem

19 grudnia 2013

Rosół z ryby z farszem

Rosół z ryby z farszem

Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: rosół z ryby z farszem.

Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny, niech się dobrze ugotuje. Rozkleić (ugotować) osobno kwaterkę (1/4 litra) krup perłowych, rozbić je z masłem do białości, zmieszać ze smakiem, włożyć jakiej chcąc ryby: szczupaka, lina, okonia, jesiotra lub węgorza tyle kawałków, ile jest osób, niech się dobrze ugotuje. Na wydaniu wsypać do wazy posiekanej pietruszki i kopru oraz ugotowanego i w talerzyki pokrajanego rybiego farszu.


Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Rosół z ryby z farszem

  1. Aneta Odpowiedz

    19 lutego 2016 w 01:10

    Rosół uwielbiam ale ten z kury . Ponieważ robię jego duży garnek nie do przejedzenia, często wekuję ze 2 słoiki i używam go potem jako bazę do innych zup czy do podlewania risotto.:) Ale tego przepisu też muszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *