Kulki jarzynowe

12 lutego 2013

Kulki jarzynowe

Kulki jarzynowe

Składniki: 2 buraki, 3 marchwie, 100 g żółtego sera, 2 ugotowane jajka, śledź, 50 g suszonych śliwek, 50 g orzechów włoskich, 200 g majonezu, sól.

Ugotować marchwie i buraki. Ser żółty utrzeć na drobnej tarce i podzielić na dwie równe części. Buraki i marchwie utrzeć – oddzielnie – na małej tarce i wymieszać oddzielnie: burak z jedną porcją sera, a marchew z drugą. Do buraka z serem dodać żółtko z jajek i majonez, a do marchwi z serem utarte białko, trochę czosnku mielonego i majonez.


Z masy „burakowej” formujemy kulki, do środka wkładamy kawałek śledzia. Z masy „marchwiowej” również formujemy kulki, a do środka wkładamy suszoną śliwkę albo orzechy włoskie. Jeżeli kulki nie są wystarczająco spójne – można dodać trochę więcej majonezu. Układamy kulki jarzynowe na półmisku i dekorujemy zielenią. Przed podaniem na stół wstawić na pół godziny do lodówki.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *